Världsarvsteatern


Världsarvsteatern


Spelrumensemblen blir Världsarvsteatern
Det fanns bara ett manus. En gnistrande kall dag i januari 2011 skrev dramatikern, regissören och producenten Beryl Kornhill sista repliken i pjäsen Kung Ladulås. Ingen budget, ingen ensemble fanns som kunde uppföra dramat om Magnus Ladulås. 

Kyrkomusikern Carina Einarson läste manuset och blev entusiastisk. Som så många gånger förut etablerades ett musikaliskt-teatralt samarbete som möjliggjorde en föreställning.
Beryl Kornhill och Peter Falkenborg
under repetition på Medeltidsmuseet 
Tillsammans med några professionella skådespelare och med sex oprövade scentalanger startade Beryl Kornhill Spelrumensemblen, som så småningom bytte namn till Världsarvsteatern.  Hon förberedde dem för den sceniska uppgiften med undervisning i andnings- och röstteknik och gav en stringent visuell regi som skapade trygghet.

Genom hängivet ideellt arbete lyckades denna mix av proffs och amatörer föra en 2,5 timmar lång föreställning till premiär vilken blev en både publik och konstnärlig framgång.

Pjäsen har många teman och nivåer och lyckades tillfredsställa både en teaterovan och mer erfaren teaterpublik i alla åldrar. Nu blev det självklart med en fortsättning och Kung Ladulås etableras som ett årligen återkommande spel.
Efter denna arbetsseger fick Spelrumensemblen 2012 starkt stöd från bl.a. Ekerö kommun, Länsstyrelsen samt från privata aktörer som Stenby Trädgård på Adelsö. Där lät Beryl Kornhill anlägga en Amfiteater och föreställningen Kung Ladulås blev återigen rosad av både publik och press.


På Historiska Museet 2013
Gästspel på Historiska Museet 2013
I oktober 2013 inbjöds ensemblen, som utökats med ytterligare professionella musiker och skådespelare, till Historiska Museet i Stockholm. Där spelades 4 föreställningar i Barocksalen.

Inför nypremiären 2014 på nyanlagda Ladulås Hus kommer ensemblen att ha vuxit än mera med både ideella och professionella artister.

Förtroendet för både ensemblens och projektets potential har resulterat i fortsatt ekonomiskt stöd från EU, kommunen och andra institutioner.


På Medeltidsmuseet 2014
Föreställningar på Medeltidsmuseet 2014
Våren 2014 gästspelar Världsarvsteatern på Medeltidsmuseet vid tre tillfällen med en kortare föreställning med scener och musik ur pjäsen Kung Ladulås. Beryl Kornhill berättar om Bjälboättens uppgång och fall.

Mer info: Från Triumf till Undergång

Vårens program på Medeltidsmuseet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar