måndag 19 maj 2014

Missade du eventet 1280?

Malin Hellstedt och hästen Wout
Foto: Annika Gustavsson
Solen skiner över hästhagen där vi har riggat upp kameran. Vi ska göra några tagningar till en reklamfilm för Ladulås Hus. Jag känner mig liten där med kameran när den ståtliga svarta hingsten Wout van het Royerhof tar glada krumsprång runt mig. Men dressören Malin Hellstedt har full kontroll. Wout är en riktig riddarhäst och de två, tillsammans med väpnaren Anna Spathon, deltar bland annat i tornerspel. Kameran går och hingsten galopperar, sparkar bakut, stegrar sig och lägger sig ner på marken på kommando. Det slår mig att den moderna hästdressyren föddes just ur riddarnas behov av att kunna ha full kontroll på hästarna när de skulle strida i det kuperade europeiska landskapet. På öppna vidder kan man galoppera fram obehindrat, men i skog och kuperad terräng måste man kunna vända på en femöring. De konster som Wout visar upp var helt enkelt nödvändiga inslag i den medeltida stridskonsten.


Missade du eventet anno 1280 på Adelsö?
Världsarvsteatern ger dig en ny chans att vara med 2014!
På Ladulås Hus i augusti.

Man missar  ibland det man inte borde missa. Precis som riddare Knut i vår reklamfilm.
Men nu har vi släppt biljetterna till Kung Ladulås på Ticnet. Så att inte fler behöver missa mötet med Kung Ladulås. Välkomna!

Se filmen:
http://tinyurl.com/pvu5p59


Tack till Malin Hellstedt Equestrian Art, Anna Spathon, hästen Wout, Örnen från Byzans och Riddarsällskapet Celeres Nordica.


/Annika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar